İÇİNDEKİLER gizle
1 Propolis nedir?
2 Propolis ne işe yarar?
3 Propolis faydaları nelerdir?
4 Propolis nasıl kullanılır?
5 Propolisin zararları var mıdır?
6 Kimler propolis kullanmamalıdır?
7 Propolis: Video
Propolis nedir?
Propolis, arılar tarafından ağaç özsuyundan doğal olarak üretilen, balmumu ve tükürük ile birleştirilen, kovan için bir kaplama ve koruma görevi gören yapışkan kahverengi bir ürünle sonuçlanan bir reçinedir.
Propolis, kahverengi, yeşil veya kırmızı renkler arasında değişir ve en yaygın sunum şekli özüdür. Propolis aynı zamanda toz olarak da kullanılabilir. Propolis bileşeni kullanan kremler, merhemler, kapsüller ve hatta kozmetikler gibi diğer ürünler de vardır.
Propolis ne işe yarar?
Propolis, birçok hastalığa iyi gelmesinin yanı sıra birçok hastalığı önlemede de etkilidir. Çünkü propoliste, çoğu antioksidan görevi gören ve hastalıkları önlemeye ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan polifenoller biçiminde 300’den fazla bileşik tanımlanmıştır. Propolis bakteri, virüs ve mantarlara karşı koruma sağlayan, ayrıca antienflamatuvar (iltihap önleyici) ve iyileştirici özelliklere sahiptir.
Portakalın faydaları nelerdir?
Propolis faydaları nelerdir?
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Propolis faydaları olarak bilmeniz gereken ilk şey, propolisin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olmalıdır. Propolisin en iyi bilinen özelliklerinden biri antioksidan, antienflamatuvar ve antiviral etkisidir. Propolis bu gibi özelliklerinden dolayı vücuttaki lokal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bu nedenle, strep boğaz enfeksiyonu ve bademcik iltihabının tedavisine yardımcı olması için propolis önerilmiştir. Ek olarak propolis reçinesinin grip, sinüzit ve soğuk algınlığı gibi solunum problemlerini tedavi ettiği de belirtilir.
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
2. Yara iyileşmesini hızlandırır
Propolis faydaları, yaraların iyileşme süresini kısaltabilir. Propolisin, bakteri, maya ve mantarların büyümesini ve etkisini önleyerek, iyileşme sürecini hızlandırarak cilt lezyonları üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Her 3 günde bir cilde propolis uygulamak, küçük yanıkların tedavisine ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir. Propolis ayrıca şeker hastalığı olan kişilerin ayaklarındaki yaraların iyileşmesini hızlandırır. Propolis, yeni sağlıklı hücrelerin büyümesini hızlandırdığı için yanıkların iyileşmesini de destekler.
Domatesin faydaları nelerdir?
3- Uçuk tedavisinde etkilidir
Propolis faydaları arasındaki bir diğer şey, uçuk tedavisinde kullanılmasıdır. Propolis, uçuk ve genital uçukların semptomlarını azaltır ve daha hızlı iyileşmesini sağlar. Bununla birlikte, yaraya günde 3 ila 4 kez propolis uygulandığında, uçuk tedavisinde kullanılan diğer maddelerden daha verimli bir iyileşme süresi sunar.
Ek olarak, propolis kreminin kullanımı, vücudu gelecekteki uçuk lezyonlarına karşı korumakla da ilişkilendirilmiştir.
Sarımsağın faydaları nelerdir?
4. Aftları ve diş eti iltihabını tedavi eder
Propolis faydaları dudak ve ağız bölgesinde çıkan enfeksiyonları da tedavi edebilir. Antimikrobiyal özelliğinden dolayı propolisin her gün ağızdan alınması, ağız ve dudak yaralarını azaltır ve iltihap ve yaraların oluşmasını engeller.
Propolis aynı zamanda diş eti iltihabına da iyi gelir. Propolisin ağızdaki iltihaba jel olarak kullanılması, iltihap belirtilerini azaltacak ve önleyecektir.
5. Kansere karşı önlem olarak kullanılabilir
Propolis faydaları kanser konusunda etkili olarak bilinmektedir. Çünkü propolis, kanser önleyici etkiye sahiptir. Propolis, kanserle savaşan antikorların aktivitesini artırmayı, hücrelerin kanserli olma riskini azaltmayı ve kanserli hücrelerin çoğalmalarını önlemek konusunda başarılıdır.
Bu konuda yapılan bazı araştırmalar, propolisin meme kanseri için de tamamlayıcı tedavi olarak kullanımının oldukça etkili olduğunu göstermektedir.
6. Helicobacter pylori’ye karşı koruma sağlar
Propolisin faydaları helicobacter pylori‘ye karşı oldukça etkili görünmektedir. Propolis; antimikrobiyal, antienflamatuvar ve antioksidan etkiye sahip olduğu için, helicobacter pylori enfeksiyonunun tedavisi için bir alternatif olarak düşünülerek incelenmiştir.
Bu inceleme sonucunda helicobacter pylori semptomlarının hafifletilmesine ve ayrıca gastrit, mide ülseri ve bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olmuştur.
Propolis nasıl kullanılır?
Propolis doğrudan cilde topikal olarak uygulanabilir. Propolis ayrıca suya eklenerek gargara şeklinde, suya eklenerek veya çaya eklenerek içilerek de kullanılabilir.
Saf propolis, suyu alınmış reçinedir ve pullar halinde öğütülür. Bu formu bulmak daha zordur, ancak sağlıklı gıda mağazalarında veya doğrudan üreticiler yoluyla bulunabilir. Bu gibi propolis ürünleri meyve suları veya yoğurtla birlikte ek olarak tüketilebilir. Propolis tozu ise su içinde seyreltilerek kullanılabilir.
Piyasada halihazırda propolis reçinesi içeren kremler, merhemler ve losyonlar bulunmaktadır. Ayrıca yutulmak üzere haplar, sıvı ekstraktlar, kapsüller şeklinde ve gıda olarak tüketilebilecek formlarda bulunur.
Propolis farklı konsantrasyonlarda satılmaktadır ve bu nedenle hala önerilen dozu net olarak belirten bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Ürün etiketinde genellikle önerilen doz önerisi vardır, ancak yine de propolis kullanmadan önce doktorunuza danışmak daha iyi olacaktır.
Propolisin zararları var mıdır?
Propolis kullanımı ile ortaya çıkabilecek başlıca yan etki, ciltte şişlik, kızarıklık, kaşıntı veya kurdeşen gibi belirtilere neden olan alerjik reaksiyondur. Ciddi alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için, propolis kullanmadan önce bir alerji testi yapılması tavsiye edilir.
Alerji testi için sadece 2 damla propolis özünün dirseğe damlatılması ve 20 ila 30 dakika arasında beklenmesi tavsiye edilir. Bu süreden sonra ciltte kaşıntı veya kızarıklık olup olmadığının, yani propolise alerjinizin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.
Kimler propolis kullanmamalıdır?
Propolis özü, arılara, propolise veya ürünün formülünün herhangi bir bileşenine alerjisi olan kişiler için pek iyi bir tercih değildir. Hamilelik veya emzirme dönemindeyse propolis sadece tıbbi tavsiye ile, yani doktora danışarak kullanılmalıdır. Ek olarak, bileşimde alkol içeren propolis ekstraktları da 12 yaşın altındaki çocuklar ve alkolikler için sakıncalı olabilmektedir.
Propolis: Video
YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.