Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir? (2024)

Arıların enzimleriyle ortaya çıkan propolis, özellikle pandemi ve sonrasında yoğun talep gören bir ürün oldu. Propolis ürününün insan sağlığı açısından bir çok faydası söz konusudur.

Propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Ve çok daha fazlasını sizler için yazımızda ele aldık.

Propolis Nedir?

Propolis, arıların ağaç ve çiçeklerden topladığı polenleri enzimleyerek ortaya çıkardığı reçine benzeri bir üründür.

Arılar bu ürünü kovanlarında mikrop ve mantar oluşumunu önlemek ve dışarıdan gelen istilacı böcekleri uzak tutmak için kullanır.

Günümüzde sağlığa olumlu etkilerinin anlaşılmasıyla ilaç ve tedavi sektöründe kullanılmaya başlanan propolis, kişinin bağışıklığını güçlendirmek için tavsiye edilir.

Propolisin oral ve cilt üzerine uygulanabilen formları mevcuttur.

Propolis Ne İşe Yarar?

Propolis faydaları oldukça fazla olmakla beraber, bu faydalar arasında bakteri, mantar ve virüs nedeniyle oluşan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesi ön plana çıkar.

İçerisinde bulunan B1, B2, C, E vitaminleri ve demir, magnezyum, çinko gibi başlıca mineraller ile hastalık öncesi, hastalık sırası ve hastalık sonrasında, kişiye yardımcı olur.

Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir? (1)

Propolis Faydaları Nelerdir?

Propolis faydaları ana hatları ile şöyle sıralanabilir;

  • Farklı cilt bölgelerinde uçuk çıkmasına sebep olan herpes virüsüne karşı savaşma özelliği vardır.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde ağız içerisinde oluşabilecek bakterilerin oluşumunu minimuma indiren propolis, diş etlerinde ödem oluşma ihtimalini de azaltır.
  • Dişlerin çürümesine engel olduğu ifade edilen propolis, ağız sağlığı için diş macunu ve ağız gargaralarına katılarak kullanılabilir.
  • Propolis ürünü yanıklara karşı etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Propolisin içerdiği flavonoid grubu adı verilen antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar maddeler sayesinde iyileşmeyi hızlandırır ve yaraların kapanmasını sağlar.
  • Sindirim ve bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlayan propolis, mide kanseri, mide ülseri, ülseratif kolitin gibi rahatsızlıkların önlenmesin de etkin rol oynar ve bağırsak kanserine karşı hem koruma hem de tedavi noktasında yardımcı olur.
  • Solunum astım bronşit gibi hastalıklara karşı bölgesel yahut genel kullanım sonucu tedavi ve önleme hususunda etkili olduğu da söylenebilir.
  • kanser ve kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Kimi kanser türlerinde ise tedavi sırasında da fayda gösterir.

Bu kadar faydasının yanında hemen belirtelim ki, bütün doğal bitkisel ürünler için söz konusu olduğu üzere, dikkatli kullanılmadığı zaman propolis zararları söz konusu olabilmektedir.


Propolis Cilde Faydaları Nelerdir?

Propolis faydaları arasında en dikkat çeken hususlardan birisi cilt üzerinde olan olumlu etkisidir. Cilt ile ilgili rahatsızlıkların birçoğunda onarıcı ve yenileyici etkiye sahiptir.

Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir? (2)

Güneş kaynaklı cilt yanmalar, cilt üzerinde çıkan yaralar, siğil, deri enfeksiyonu ve uçuk gibi cilt rahatsızlıklar yaşayanların propolis kullanım sonucunda ürünün iyileştirmeye yardımcı, yenileyici ve onarıcı etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Bütün bunların yanında genç görünüme de katkıda bulunduğu da ifade edilir.

Propolis İçeriği Nedir?

Propolis içerisinde 150'ye yakın biyoaktif bileşen barındırır. Bu biyoaktif bileşenler sizi sadece hastalık sırasında değil gün içinde yorgun hissettiğiniz zamanlarda da destekler.

İçerisindeki vitamin ve mineral yapısı ile gün içerisinde oluşan yorgunlukları engeller. B1, B2, C, E vitaminlerini içerir. Çinko, magnezyum, sodyum, demir gibi başlıca önemli mineraller de propolisin içerisinde bulunur.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolis ürünleri kullanım açısından oral ve cilt kullanımı olarak temelde ikiye ayrılır. Suda çözünen damla, tablet, kapsül gibi formların yanı sıra krem, sprey, şurup ve toz formları da vardır.

Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir? (3)

Ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonları söz konusu olduğunda ise damla propolis ile gargara yapılarak veya gıdalara damlatılarak tüketilebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için tablet ve kapsül propolis kullanılabileceği gibi uyku problemleriyle baş etmek için de bu ürün kullanılabilir.

Ayrıca krem formundaki propolis ile yanık ve yaralarınızı da tedavi edebilirsiniz. Toz formundaki propolis ise bal ile karıştırılarak kullanıldığında oldukça etkili bir sonuç alınmasını sağlar.

Propolis faydaları arasında sayılan etkilerden yararlanabilmek için takviyeleri doğru formda tercih etmeli ve ona göre kullanmalısınız.

Propolis Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Propolis faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için kullanımından önce ürünün kullanım talimatları dikkatlice okunmalı, kişiyi şüpheye düşürecek bir durumun varlığında mutlaka doktora danışılmalıdır.

Bilinen kronik hastalığı olan kişiler, propolis kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalı ve gözetim altında bu takviyeleri kullanmalıdır.

Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir? (4)

Propolis kullanımından önce ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Propolis içeriğinde yer alan bileşenlerin etkisiyle kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır. Bu yüzden herhangi bir cerrahi operasyon öncesinde kullanılmaması gerekir.
  • Bal gibi arı mahsullerine alerjisi olan kişiler kullandığında alerjik reaksiyona sebep olabilir.
  • Anne adayları ve emziren annelerin doktor gözetiminde kullanması tavsiye edilir.
  • Alkol ile birlikte kullanılmamalıdır.

Propolis Kimler Kullanamaz?

Propolis ürününü özel durumu olan kişilerin kullanması tavsiye edilmez. Cerrahi operasyonlardan önce ve kanama riski taşıyan rahatsızlıklarda kullanımı son derece sakıncalıdır.

Bunların yanı sıra alkol ile kullanılması durumunda kusma ve bulantı gösterir. Arı mahsullerinde alerji ve hassasiyeti olanların kullanması da olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Propolis Zararlı Mıdır?

Propolis, bütün besinlerde olduğu gibi yanlış kullanım neticesinde birtakım olumsuz etkiler gösterebilir.

Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir? (5)

  • propolis zararları başında yüksek dozda tüketildiğinde midede rahatsızlık oluşması gelir. Bal ve arı ürünlerine alerjisi olan kişilerin meydana gelebilecek yan etkilerden dolayı propolis kullanması önerilmez.
  • Hassas cilt yapılarında kaşıntı ve kızarıklık göstermesinin yanında uzun ve sık kullanımda alerjik tepki gösterme olasılığı yüksektir.
  • Hamileler ve emziren annelerle birlikte astım hastalarının da doktor kontrolü eşliğinde kullanması önerilir.
  • Alkol öncesi ya da sonrasında tüketilmesi ise mide bulantısı ve kusma ile sonuçlanabilir.

Propolis Takviyesi Fiyatları?

Propolis takviye gıdalar, ürünün kalitesi içeriği ve markasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İçerisinde kullanılan propolis miktarı veya ürünün çeşidi (damla, kapsül, krem) fiyat karalığını belirleyen etkenlerdir.

En İyi Propolis Takviyesi Hangisidir?

Propolis takviyesi alırken kullanım nedeni ve tercihlerinize en uygun olan ürünü satın almanız önemlidir.

Ağız yaraları için damla, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için tablet veya kapsül, ciltteki yanık ve yaralarda krem, boğaz enfeksiyonlarında sprey, öksürüklerde ise şurup ürününü kullanmak daha doğru olur. Her ürünün etki alanı ve etkisi farklıdır.

En iyi propolis takviyesini ararken seçenekler içinde kaybolmadan önce yaşadığınız sorunu tam olarak anlamalı ve buna göre bir ürün tercih etmelisiniz.


Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6245

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.